Electricity Question
+2
Euclides
rhoudini
6 participantes
Página 1 de 2
Página 1 de 2 • 1, 2
Electricity Question
Hi! I didn't understand how to solve this question. Can you help me?
I saw it here: http://studentzoneonline.com/Physics/tabid/67/catid/10/Current-Electricity.aspx
Here is the question:
29. When a piece of aluminium wire finite length is drawn through a series of dies to reduce its diameter to half its original value, its resistance will become
Thanks for the support since now! ;)
I saw it here: http://studentzoneonline.com/Physics/tabid/67/catid/10/Current-Electricity.aspx
Here is the question:
29. When a piece of aluminium wire finite length is drawn through a series of dies to reduce its diameter to half its original value, its resistance will become
( ) 2 times | ( ) 8 times |
( ) 4 times | ( ) 16 times |
Re: Electricity Question
Since resistance is proportionally inverse to the area, being the area reduced to the fourth part, the resistance will increase four times.
____________________________________________
In memoriam - Euclides faleceu na madrugada do dia 3 de Abril de 2018.
Lembre-se de que os vestibulares têm provas de Português também! Habitue-se a escrever corretamente em qualquer circunstância!
O Universo das coisas que eu não sei é incomensuravelmente maior do que o pacotinho de coisas que eu penso que sei.
Euclides- Fundador
- Mensagens : 32508
Data de inscrição : 07/07/2009
Idade : 74
Localização : São Paulo - SP
Re: Electricity Question
Dear Euclides and rhoudini
When a wire (L, d) has its diameter reduced (d' = d/2), its volume kept constant, so, its lenght (L') increases.
V = pi.(d/2)².L = pi.[d'/2]².L' ---> pi.(d²/4).L = pi.[(d/2)/2]².4.L ---> L/4 = L'/16 ---> L' = 4.L
R = p.L/A --> R = p.L/(pi.d²/4) ---> R = 4.p.L/pi.d²
R' = p.L'/A' ---> R' = p.4.L/pi.(d'/2)² ---> R' = 4.p.L./pi.(d²/16) ---> R' = 16.(4.p.L/pi.d²) ---> R' = 16.R
(x) 16 times
When a wire (L, d) has its diameter reduced (d' = d/2), its volume kept constant, so, its lenght (L') increases.
V = pi.(d/2)².L = pi.[d'/2]².L' ---> pi.(d²/4).L = pi.[(d/2)/2]².4.L ---> L/4 = L'/16 ---> L' = 4.L
R = p.L/A --> R = p.L/(pi.d²/4) ---> R = 4.p.L/pi.d²
R' = p.L'/A' ---> R' = p.4.L/pi.(d'/2)² ---> R' = 4.p.L./pi.(d²/16) ---> R' = 16.(4.p.L/pi.d²) ---> R' = 16.R
(x) 16 times
Última edição por Elcioschin em Ter 14 Jul 2015, 08:57, editado 1 vez(es)
Elcioschin- Grande Mestre
- Mensagens : 71864
Data de inscrição : 15/09/2009
Idade : 77
Localização : Santos/SP
Re: Electricity Question
Increased lengh... you're actually the Hawk-eye!
____________________________________________
In memoriam - Euclides faleceu na madrugada do dia 3 de Abril de 2018.
Lembre-se de que os vestibulares têm provas de Português também! Habitue-se a escrever corretamente em qualquer circunstância!
O Universo das coisas que eu não sei é incomensuravelmente maior do que o pacotinho de coisas que eu penso que sei.
Euclides- Fundador
- Mensagens : 32508
Data de inscrição : 07/07/2009
Idade : 74
Localização : São Paulo - SP
Re: Electricity Question
These industrial technics is named, in portuguese, trefilação (I don't know the name in english).
Only a mini Hawk-eye!!!
Only a mini Hawk-eye!!!
Elcioschin- Grande Mestre
- Mensagens : 71864
Data de inscrição : 15/09/2009
Idade : 77
Localização : Santos/SP
Re: Electricity Question
Num dicionário técnico encontrei:
- wire drawing
- wire stretching
- wire drawing
- wire stretching
____________________________________________
In memoriam - Euclides faleceu na madrugada do dia 3 de Abril de 2018.
Lembre-se de que os vestibulares têm provas de Português também! Habitue-se a escrever corretamente em qualquer circunstância!
O Universo das coisas que eu não sei é incomensuravelmente maior do que o pacotinho de coisas que eu penso que sei.
Euclides- Fundador
- Mensagens : 32508
Data de inscrição : 07/07/2009
Idade : 74
Localização : São Paulo - SP
Re: Electricity Question
Elcio, I noticed some mistakes in your English spelling during your explanation of the question. Since I admire you alot and the opportunity to help you turned up, I'll correct your sentences. I really hope it helps you with English.
"When a wire have your diameter reduced" should be spelt as "When a wire has its diameter reduced", since you're referring to "it" (wire).
The same thing happens in the sentence "your volum maintains constant, so, your lenght will increase.", since it should be spelt as "its volume is kept constant, so, its lenght increases".
"
The same thing happens in the sentence "
Re: Electricity Question
Christian
Eu agradeço muito pela correção; é sempre tempo de aprender.
Eu agradeço muito pela correção; é sempre tempo de aprender.
Elcioschin- Grande Mestre
- Mensagens : 71864
Data de inscrição : 15/09/2009
Idade : 77
Localização : Santos/SP
Re: Electricity Question
Wow, you are amazing, guys! I was afraid to post this question here in the Physics section, I didn't know if I should.
Thanks a lot for everything, since the good explanation until the english used for it
By the way, when solving some exercises today, I noticed in my physics book one question that mentions this Forum as the "publisher".
Keep it up! :bball:
Kind regards!
Thanks a lot for everything, since the good explanation until the english used for it
By the way, when solving some exercises today, I noticed in my physics book one question that mentions this Forum as the "publisher".
Keep it up! :bball:
Kind regards!
Re: Electricity Question
Wow!! It's really amazing to be mentioned in a textbook. Would you post an image of that?rhoudini escreveu: I noticed in my physics book one question that mentions this Forum as the "publisher".
____________________________________________
In memoriam - Euclides faleceu na madrugada do dia 3 de Abril de 2018.
Lembre-se de que os vestibulares têm provas de Português também! Habitue-se a escrever corretamente em qualquer circunstância!
O Universo das coisas que eu não sei é incomensuravelmente maior do que o pacotinho de coisas que eu penso que sei.
Euclides- Fundador
- Mensagens : 32508
Data de inscrição : 07/07/2009
Idade : 74
Localização : São Paulo - SP
Página 1 de 2 • 1, 2
Página 1 de 2
Permissões neste sub-fórum
Não podes responder a tópicos
|
|